Egyéb termékek

Pergetis mosó koncentrátum


Permetezőgép tisztító koncentrátum

Hatóanyag: kálium-dodecilbenzén-szulfonát, tetrakáliumfoszfát, tenzidek

Csomagolás: 5 literes kanna

Alapos géptisztítás szükséges minden permetezőgép használat után, különösen kultúrnövény váltás előtt és gyomirtó szer használat után, illetve a téli gépleállítás előtt.

A PERGETiS™ tartalmú mosófolyadék a feloldott növényvédő szer maradékokkal  a kezelt kultúrnövényre károsítás nélkül, környezetkímélő módon kipermetezhető.

A termék felhasználható növényvédő szer maradékok eltávolítására a permetező gépekből, berendezésekből, szórókeretről, vezetékekből, szűrőkből, fúvókákból – beleértve a nehezen tisztítható szulfonilurea, azol, karfentrazon, növekedésszabályzó, ragadós és olajos stb. termékeket is.

Vízkeménység Pergetis mennyiség
lágy és közepesen kemény (0–14 nko) 200 – 250 ml/100 l víz
kemény és nagyon kemény (15-21 nko és felette) 400 – 500 ml/100 l víz

 

A PERMETEZŐGÉP TISZTÍTÁSA

Miért?

A permetező gépet – márkától, típustól, alkalmazási területtől függetlenül sokféle növényvédő szer, növekedés szabályzó anyag, levéltrágya, adalékok stb. kijuttatására használjuk, amelyek hatóanyaguktól, formulációjuktól függően különböző vegyi anyagokat tartalmaznak.    
Ezek az anyagok lerakódnak, kicsapódnak a permetező gép tartály falára, csövekre, szűrőkbe, a fúvókákra. Az így felgyűlt rétegek tartalmazhatnak az éppen permetezésre kerülő növény számára káros anyagokat, hatóanyagokat, amelyek látható módon vagy akár látens, rejtett módon csökkentik a termés mennyiségét és minőségét, ezzel jelentős kárt okozva a gazdának. Rosszabb esetben maga a permetező gép is károsodhat.

Mikor?

Bár kényelmetlennek tűnhet, a legjobb, ha minden használat után erre a célra kifejlesztett szerrel kimossuk a permetező gépet. Ezzel az egymásra rakódó, egyre vastagodó rétegek kialakulását előzhetjük meg, amelyek – még ha ebből a szempontból veszélytelen anyagból képződnek is (pl. gombaölő szer)– nagyobb mennyiségű, kárt okozni tudó hatóanyagot (pl. gyomirtó szer) kötnek meg, amely a következő kultúrnövényünket veszélyeztetik.
Ne hagyja a permetlevet rászáradni a gép belső és külső felületére! Mindenképpen ki kell mosni a permetező gépet minden gyomirtó szer használat után!
A nem vízoldható, nagyon kis mennyiségben is hatékony gyomirtók esetében különös figyelemmel és alapossággal járjunk el.    
Alaposan ki kell mosni a gépünket a téli leállás előtt is.

Hogyan, mivel?

A mosás hatékonyabbá tehető, ha a szereket a kipermetezés előtt teljes egészében feloldjuk ill. diszpergáljuk. A gép tartályát a permetezés után lehetőség szerint teljesen ürítsük ki. Soha ne ürítse a tartály maradékot a talajra, jelentős környezetszennyezést okozva ezzel.    
Sokan használnak háztartási tisztító szereket (pl. hipó, trisó stb.) erre a célra. Ezek a szerek nem permetező gép tisztítására lettek kifejlesztve, hatékonyságuk nem elegendő, és a környezetet is jelentősen károsítják. Permetezőgép tisztítás 5 lépésben:

  1. A gépet a tartály kapacitás 10%-át kitevő tiszta vízzel öblítsük át, beleértve a szórókeret csöveit, fúvókákat is.
  2. A tartály kapacitás 20%-át kitevő tiszta vízzel töltsük fel és adjuk hozzá a szükséges PERGETIS™ mennyiséget. Helyezzük rövid időre nyomás alá a rendszert, amíg a tisztító folyadék megjelenik a fúvókáknál. A tisztító folyadékot 15 percig cirkuláltassuk a keverő berendezés használatával.
  3. A tisztító folyadékot a fúvókákon keresztül permetezzük ki arra a kultúrnövényre, amire a mosásra kerülő szert használtuk. A PERGETIS™ minden növényre kipermetezhető.
  4. A tankot teljesen ürítsük ki. Különösen ellenálló szennyeződések esetén a szert 24 órán keresztül hagyjuk a rendszerben.
  5. A szűrőket, fúvókákat szereljük ki és PERGETIS™ tartamú mosóoldattal (20-40 ml/10 l víz) mossuk át.

TERMÉKEINK

FIGYELEM: A weboldalon szereplő információk tájékoztató jellegűek.
A termékek felhasználására a forgalomba hozatali engedélyben, illetve a címkén feltüntetett előírások az irányadók!
© 2022 www.agronauta.hu
KezdőlapRólunkTermékkatalógus 2022ImpresszumAdatkezelési szabályzatSzerzői jogok