Rovarölő szerek

Leptostar 200 SL

Rovarölő permetező szer (SL, folyékony)
Hatóanyaga: acetamiprid 200 g/l
Forgalmazási kategória: I.

Csomagolás: 1 literes flakon.

ALKALMAZÁS:

Kultúra  Károsító Kezelések évenkénti max.száma Kezelések közti max.idő (nap) Dózis (l/ha) Permetlé (l/ha) Kezelés ideje (fenológia szerint)
Őszi káposztarepce, tavaszi káposztarepce repce-fénybogár, repceszárormányos, nagy repceormányos, repcebecőormányos, repcebecőgubacsszúnyog 1 - 0,3 200-400 tőlevélrózsa ‒ sárgabimbós állapot (BBCH 20-59) 50 %-os virágzás ‒ a becők 10 %-a elérte a végleges nagyságot (BBCH 65-71)
Tavaszi búza, őszi búza, tavaszi tritikálé, őszi tritikálé, őszi rozs mórpoloska 1 - 0,2 200-400 szárba indulás ‒ kalászhányás vége (BBCH 30-59)
Kukorica kukoricamoly 1 - 0,3 300-500 címerhányás kezdete ‒ tejesérés (BBCH 51-75)
amerikai kukoricabogár 0,2
Csemege kukorica kukoricamoly, levéltetvek 1 - 0,3 300-500 címerhányás kezdete ‒ tejesérés (BBCH 51-75)
Napraforgó (vetőmag) mezei poloskák, levéltetvek 1 - 0,25 300-500 szikleveles állapot ‒ teljes virágzás (BBCH 10-65)
Szója (vetőmag) csipkézőbogarak, mezei poloskák, levéltetvek 1 - 0,3 200-500 1 leveles állapot ‒ teljes virágzás (BBCH 11-65)
Alma almamoly, lombosfafehérmoly, poloskaszagú almadarázs, almalevélgubacsszúnyog, kerti szipoly 2 7-14 0,125 300-750 levélkiterülés kezdete ‒ érés (BBCH 11-82)
Meggy cseresznyelégy, levéltetvek, füstösszárnyú levéldarázs, meggyvirágaranymoly, meggyfúró ormányos, almailonca, ligeti sodrómoly, rózsailonca 2 7-14 0,125 300-750 levélkiterülés kezdete ‒ érés (BBCH 11-82)
Szilva levéltetvek, poloskaszagú szilvadarazsak, szilvamoly, közönséges teknőspajzstetű, almailonca, ligeti sodrómoly, rózsailonca 2 7-14 0,125 300-750 levélkiterülés kezdete ‒ érés (BBCH 11-82)

 

Előírt növényvédelmi technológia: 

Az emberi egészség védelme érdekében a kijuttatás csakis gépi kijuttatási módszerrel engedélyezett!

Almában az egygazdás (a vegetációban gazdanövényt nem váltó) levéltetű fajok ellen a védekezést az első telepek megjelenésekor javasolt megkezdeni, és a felszaporodás mértékétől függően célszerű ismételni. Az almamoly ellen szexferomon csapdás előrejelzés alapján, lárvakeléskor ajánlott védekezni. Elhúzódó rajzás esetén a kezelést 7-10 nap múlva szükséges megismételni. A poloskaszagú almadarázs elleni védekezést az alma virágzása idején, a sziromhullás végéig, az imágórajzás időszakában célszerű elvégezni. A kerti szipoly (cserebogarak) elleni védekezés az imágók intenzív megjelenésekor időszerű. A lombosfafehérmoly ellen a védekezést a lepkék főrajzása idején javasolt elkezdeni, és a rajzást követően a kis aknák megjelenéséig célszerű megismételni. Az almalevél-gubacsszúnyog ellen az imágórajzás végén célszerű védekezni.

Meggyben cseresznyelégy ellen illatcsalétekkel kombinált sárga ragadólapos rajzásmegfigyelésre alapozva, az első legyek megjelenésekor, az imágórajzás kezdetén célszerű permetezni. A levéltetvek ellen a védekezést az első levéltetű telepek megjelenésére ajánlott időzíteni. Ennek időpontja ragadós sárgalappal, vagy sárgatálas csapdákkal állapítható meg. A meggyfúró ormányos elleni védekezést az imágók megjelenésének idejére célszerű időzíteni. A füstösszárnyú levéldarázs fiatal lárvái ellen kell a kezelést időzíteni. A meggyvirág-aranymoly ellen a rügyduzzadás időszakában szükséges védekezni. A sodrómolyok ellen a kezelést a szexferomon csapdás előrejelzés alapján, a lárvakelés idejére ajánlott időzíteni. Az első védekezés az első levelek kiemelkedésekor időszerű.

Szilvában a poloskaszagú szilvadarazsak elleni védekezést megfigyelésre alapozva, a szilva virágzása idején, a sziromhullás végéig célszerű elvégezni. A levéltetvek elleni első kezelést növényvizsgálat alapján, az első telepek megjelenésekor célszerű elvégezni, majd szükség esetén 7-10 nap múlva megismételni. A teknős pajzstetvek elleni védekezés a lárvarajzás és a hímek rajzása idején javasolt. A szilvamoly ellen szexferomon csapdás előrejelzés alapján, lárvakeléskor ajánlott védekezni. A sodrómolyok ellen a kezelést a szexferomon csapdás előrejelzés alapján, a lárvakelés idejére ajánlott időzíteni. Az első védekezés az első levelek kiemelkedésekor időszerű.

Őszi és tavaszi káposztarepcében a tavaszi kártevők (repce-fénybogár, ormányosbogarak) elleni védekezés szükségességéről a kártevők egyedszámának felmérése alapján lehet dönteni. Növényenként 5 repce-fénybogár előfordulása esetén javasolt a védekezést elvégezni. A permetezést 200-400 l/ha vízmennyiséggel célszerű elvégezni. Javasolt a permetlébe nedvesítő szert adagolni. A repce-fénybogár elleni kezelések a területen előforduló egyéb károsítók (repcebecő-ormányos, repcebecő-gubacsszúnyog) ellen is hatásosak.

Napraforgóban károsító levéltetvek elleni védekezést az első kis kolóniák megjelenésekor indokolt elvégezni. A levéltetű-betelepedés idejét sárgatállal vagy ragadós sárgalap-csapdákkal lehet megállapítani. A mezei poloskák elleni védekezést a betelepedés időszakában javasolt elkezdeni.

Szójában a csipkézőbogarak és a mezei poloskák elleni permetezést az imágóbetelepedés időszakában javasolt elkezdeni. A levéltetvek ellen a védekezést az első levéltetű telepek megjelenésére ajánlott időzíteni. Ennek időpontja növényvizsgálattal, ragadós sárgalappal, vagy sárgatálas csapdákkal állapítható meg.

Tavaszi búza, őszi búza, tavaszi tritikálé, őszi tritikálé és őszi rozs kultúrákban a mórpoloska ellen az imágók betelepedésekor, majd a tömeges lárvakeléskor kell kezelni.

Csemegekukoricában a kukoricamoly elleni védekezést előrejelzésre (fénycsapdás, szexferomon csapdás megfigyelés, valamint tojáscsomó vizsgálat) alapozva, a lepkék tojásrakását követően, a tömeges lárvakelés előtt célszerű elvégezni. A levéltetvek elleni védekezést az első kis kolóniák megjelenésekor indokolt elvégezni. A levéltetű-betelepedés idejét növényvizsgálattal, sárgatállal vagy ragadós sárgalap-csapdákkal lehet megállapítani.

Kukoricában a kifejlett kukoricabogarak elleni védekezés célja az egyedszám tojásrakás előtti gyérítése a következő évi lárvakártétel mérséklése, valamint a bibeszálak lerágásának, ezáltal a hiányos termékenyülésnek az elkerülése érdekében. A védekezést a tömeges rajzás idejére, lehetőleg a bogarak tojásrakása előtti időre javasolt időzíteni. Ha a nővirágzás még nem haladta meg az 50 %-ot és a táblában egyidejűleg a zöld bibeszálak 1,5 cm-re történt visszarágása észlelhető, valamint ha a bogarak növényenkénti egyedszáma eléri a 0,5-1 értéket, a védekezés indokolt. A kukoricamoly elleni védekezést előrejelzésre (fénycsapdás, szexferomon csapdás megfigyelés, valamint tojáscsomó vizsgálat) alapozva, a lepkék tojásrakását követően, a tömeges lárvakelés előtt célszerű elvégezni. 

A készítmény tebukonazol tartalmú növényvédő szerrel együtt tankkeverékként alkalmazva, virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell. 

Légi kijuttatás: nem engedélyezett.

Várakozási idő (nap): Alma, meggy, szilva 14 nap; Napraforgó (vetőmag), szója (vetőmag), őszi káposztarepce, tavaszi káposztarepce, tavaszi búza, őszi búza, tavaszi tritikálé, őszi tritikálé, őszi rozs, csemegekukorica, kukorica: Előírás szerinti felhasználás esetén élelmezés-egészségügyi várakozási idő előírása nem szükséges.

TERMÉKEINK

FIGYELEM: A weboldalon szereplő információk tájékoztató jellegűek.
A termékek felhasználására a forgalomba hozatali engedélyben, illetve a címkén feltüntetett előírások az irányadók!
© 2022 www.agronauta.hu
KezdőlapRólunkTermékkatalógus 2022ImpresszumAdatkezelési szabályzatSzerzői jogok