Gyomirtó szerek

Bentaki (480 SL)

Gyomirtó permetező szer (SL)

Hatóanyag: bentazon, 480 gramm/liter

Forgalmazási kategória: II.

Csomagolás: 5 literes kanna  

ALKALMAZÁSOK:

Kultúra  Károsító  A kijuttatáshoz szükséges Kezelés ideje (fenológiához viszonyítva)
szer l/ha mennyiség víz l/ha mennyiség  
zöldborsó, szárazborsó (sárgaborsó)
magról kelő
kétszikű
gyomnövények
2 200–300 az első valódi lomblevél megjelenésétől a 2 lombleveles fejlettségig (BBCH 11-12)
zöldbab (szabadföldi), szárazbab  két valódi leveles állapottól az első hármasan összetett levél fejlettségig (BBCH 12-13)
szója

 

Kiskultúrás felhasználások a felhasználó saját felelősségére a 1107/2009 EK rendelet 51. cikk (2) bekezdése alapján. A felhasználások nincsenek megfelelően alátámasztva biológiai hatékonysági és a kultúrnövényre szelektivitási vizsgálatokkal
Kultúra  Károsító  Dózis l/ha Kijuttatáshoz szükséges permetlé l/ha Kezelés ideje (fenológiához viszonyítva)
pannonbükköny (vetőmag)
magról kelő
kétszikű
gyomnövények
2 200–300 az intenzív tavaszi fejlődés kezdetétől (viaszréteg kialakulásától) a vegetatív növekedés végéig (BBCH 39-ig)

 

Előírt növényvédelmi technológia:

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható fel!

25 C fok feletti hőmérsékleten, a fokozott fitotoxicitási (perzselési) veszély miatt tilos a készítménnyel permetezni! A készítményt alacsony nyomáson, közepes cseppmérettel kell kijuttatni!

Normál vetésváltás esetén a betakarítást követően nincs veszélye az utóvetemény károsodásának. A kultúrnövény kipusztulása esetén korlátozás nélkül kalászosok, napraforgó, őszi káposztarepce és hüvelyesek vethetőek. Cukorrépa a kezelést követő 20 nap elteltével és legalább 15 cm mély talajművelést követően vethető.

Légi kijuttatás: nem engedélyezett

Zöldborsó és szárazborsó kultúrában a kezelést posztemergensen, a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, az első valódi lomblevél megjelenésétől a 2. lomblevél kifejlődéséig, a magról kelő kétszikű gyomnövények 2–4 leveles fejlettségénél kell elvégezni 2,0 l/ha dózissal.

Zöldbab (szabadföldi) és szárazbab kultúrában a kezelést posztemergensen, a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, két valódi leveles állapotától az első hármasan összetett levél kifejlődéséig, a magról kelő kétszikű gyomnövények 2–4 leveles fejlettségi állapotában kell elvégezni 2,0 l/ha dózissal. Babban a kezelést követően levélfoltosság, depresszió léphet fel, de ezt a növények rövid időn belül kiheverik. Fajtaérzékenység előfordulhat.

Szója kultúrában a kezelést posztemergensen, a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, két valódi leveles állapotától az első hármasan összetett levél kifejlődéséig, a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles fejlettségekor kell elvégezni 2,0 l/ha dózissal.

A készítmény felhasználható továbbá a következő kiskultúrában a felhasználó saját felelősségére az Európai Parlament és a Tanács a növényvédő szerek forgalomba hozataláról valamint a 79/117/EGK és a 91/414/EGK tanácsi irányelvek hatályon kívül helyezéséről szóló 1107/2009/EK rendelet 51. cikk (2) bekezdése alapján: Pannonbükköny (vetőmag) kultúrában a kezelést tavasszal posztemergensen, az intenzív tavaszi fejlődés kezdetétől (viaszréteg kialakulásától) a vegetatív növekedés végéig lehet elvégezni 2,0 l/ha dózissal. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre. A kezelt területen előállított termény kizárólag vetőmagként értékesíthető, élelmezési és takarmányozási célra nem használható fel! Pannonbükköny kultúrában csapadékos időjárás esetén a kezelést 2-3 csapadékmentes napot követően végezzük, hogy a kultúrnövény levelén a védő viaszréteg újból megerősödhessen. Csak ép, egészséges levélzetű kultúrnövényt szabad kezelni, a készítményt 25 °C feletti hőmérsékleten a fokozott fitotoxicitási veszély miatt tilos kijuttatni! Csapadéktól, harmattól nedves növényállományt tilos permetezni! A permetlevet durva cseppek formájában, alacsony nyomáson kell kijuttatni, lehetőleg a késő délutáni, esti órákban.

A permetléhez nedvesítőszer, adjuvánst tartalmazó kombinációs partner, ill. műtrágya hozzáadása tilos! A készítményt szuperszelektív egyszikűirtó készítménnyel tankkeverékben kipermetezni tilos! A szuperszelektív egyszikűirtó készítményt vagy a Bentaki tervezett alkalmazása előtt legalább 4-6 nappal, vagy az alkalmazása után legalább 4-6 nappal lehet kijuttatni! Mivel ezen felhasználás esetében a kultúrnövény faj és fajták érzékenysége nem igazolt, az üzemi méretű felhasználás előtt célszerű kis területen a termesztésbe kerülő fajtákkal fajtaérzékenységi vizsgálatot végezni. A gyomirtó szer hatékonyságáról és szelektivitásáról a felhasználó köteles elektronikus úton elérhető táblázat kitöltésével (Adatbekérő herbicid hatékonysági és szelektivitási információkról) adatokat szolgáltatni (kijuttatás helye, kezelési információk, alkalmazástechnikai adatok, hatékonysági és szelektivitási adatok) kultúránként legalább 1 területről.

Bentaki (480 SL) azonos a 6300/2398-1/2022 NÉBIH számon engedélyezett Benta 480 SL gyomirtó permetező szerrel.

 

TERMÉKEINK

FIGYELEM: A weboldalon szereplő információk tájékoztató jellegűek.
A termékek felhasználására a forgalomba hozatali engedélyben, illetve a címkén feltüntetett előírások az irányadók!
© 2022 www.agronauta.hu
KezdőlapRólunkTermékkatalógus 2022ImpresszumAdatkezelési szabályzatSzerzői jogok