Gyomirtó szerek

Fundamentum 700 WG

Gyomirtó permetező szer (WG)

Hatóanyaga:

tribenuron-metil+metszulfuron-metil+floraszulam (400+135+165 g/kg)

Forgalmazási kategória: I.

Csomagolás: 150 gramm/db (5-6 hektár/db)

Engedélyokirat száma: 6300/3074-1/2022 NÉBIH

A NÖVÉNYVÉDŐ SZER FELHASZNÁLÁSÁRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK:

Kultúra Károsító  Dózis (gramm/ha) Permetlé (l/ha) Kezelés ideje (fenológiai állapot)     

őszi búza, rozs, tritikále 

 

 

 

 

 

tavaszi búza, tavaszi árpa 

 

magról kelő kétszikű gyomnövények, mezei acat (Cirsium arvense) 25-30 200-300

bokrosodás kezdetétől zászlós levél megjelenéséig (BBCH 21-37)

 

 

bokrosodás kezdetétől 2 nóduszos állapotig (BBCH 21-32)

 

 

TD-90 hozzáadása javasolt, 0,05-0,1% koncentrációban.

A termék hatásmechanizmusa:

A Fundamentum hatóanyagait a gyomok főként levélen keresztül veszik fel. A növekedési csúcsnál fejti ki hatását, ahol gátolja a sejtosztódást, rövid időn belül leállítja a gyomok növekedését és fejlődését. A gyomirtó hatás első tünetei néhány napon belül láthatók, 2-4 héten belül pedig elpusztulnak a kezelt gyomnövények. A hatáskifejtés sebessége függ a gyomok fejlődési stádiumától, az időjárási viszonyoktól (hőmérséklet, levegő páratartalom) és a gyomok növekedési ütemétől. Legmagasabb hatékonyságot a tavaszi és őszi kalászosok fiatal, intenzív növekedésű gyomnövényeire (BBCH 16) történő kijuttatással érhetjük el. A Fundamentum 700 WG valamennyi talaj típuson használható.

Előírt növényvédelmi technológia:

A készítmény kizárólag tavaszi kijuttatással, egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

Őszi búza, rozs, tritikále kultúrákban a készítményt tavasszal, posztemergensen kell kijuttatni a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a zászlós levél megjelenéséig. Tavaszi búza, tavaszi árpa kultúrákban a készítményt posztemergensen kell kijuttatni a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a 2 nóduszos állapotig.

A ragadós galaj (Galium aparine) 2-4 levélörvös fejlettségekor, a magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 leveles korukban, a mezei acat tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre. Mezei acat ellen az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózisban kell alkalmazni. Erős ragadós galaj fertőzés esetén, vagy 4-5 örvös fejlettségű egyedek ellen az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózisban kell alkalmazni.

A készítmény az alábbi gyomnövények ellen jó hatékonyságú: pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), fehér libatop (Chenopodium album), mezei acat (Cirsium arvense), szulákkeserűfű (Fallopia convolvulus), ragadós galaj (Galium aparine), napraforgó árvakelés (Helianthus annuus), ebszékfű (Tripleurospermum performatum), baracklevelű keserűfű (Persicaria maculosa), tyúkhúr (Stellaria media). Ellenálló gyomnövények: mezei veronika (Veronica arvensis), borostyánlevelű veronika (Veronica hederifolia).

A kijuttatás során fokozott figyelmet kell fordítani az átfedések elkerülésére! A készítmény kijuttatását követően ugyanabban az évben csak őszi kalászosok és őszi káposztarepce vethetőek. Őszi káposztarepce csak a 6,5-nél alacsonyabb pH értékű talajokon, a készítménnyel való kezelést követő 120 nap után, mélyszántást követően vethető, és ha a készítmény kijuttatása után a vegetációs idő nem volt hosszan aszályos. A vegetációs idő alatti hosszú szárazság, aszály esetén a metszulfuron-metil hatóanyag gátolt lebomlása miatt az őszi káposztarepce károsodást szenvedhet.

A készítménnyel kezelt kalászos betakarítását követő év tavaszán bármely szántóföldi kultúra vethető cukorrépa kivételével. Zöldség, dísz- és gyógynövények, gyümölcsösök telepítése, palántázása, ill. őszi mák vetése előtt kérje ki a gyártó cég munkatársainak véleményét! A kultúrnövény kipusztulása esetén a kezelt területre csak kalászos gabona vethető.

TERMÉKEINK

FIGYELEM: A weboldalon szereplő információk tájékoztató jellegűek.
A termékek felhasználására a forgalomba hozatali engedélyben, illetve a címkén feltüntetett előírások az irányadók!
© 2022 www.agronauta.hu
KezdőlapRólunkTermékkatalógus 2022ImpresszumAdatkezelési szabályzatSzerzői jogok