Gyomirtó szerek

NASA Neo

Gyomirtó permetező szer (SL)
Hatóanyag: glifozát 360 gr/liter (glifozát izopropilamin só 486 gr/liter)
Forgalmazási kategória: II.

Csomagolás: 20 literes kanna

A NÖVÉNYVÉDŐ SZER FELHASZNÁLÁSÁRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK:

Kultúra 

Károsító Kezelések évenkénti maximális száma Két kezelés közt eltelt minimális időtartam (nap) Dózis (liter/ha) Permetlé (l/ha)  Kezelés ideje (fenológiai állapot szerint)
tarló 1.1 magról kelő egy-és kétszikű gyomok, 1.2 évelő egy-és kétszikű gyomok 1 -

2,0-3,0

4,0-6,0

250-300 a gyomnövények intenzív növekedésekor
szőlő (bor-, csemege-) (min. 3 éves)  magról kelő egy-és kétszikű gyomok, évelő egy- és kétszikű gyomok 2 60

2,0-3,0

4,0-6,0

150-300 hajtásnövekedés kezdetéig, szüret után
almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) (min. 3 éves)  1 -

2,0-3,0

4,0-6,0

150-300 hajtásnövekedés kezdetéig vagy szüret után
csonthéjasok (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin, kajszi, ringló, szilva) (min. 3 éves)  1 -

2,0-3,0

4,0-6,0

150-300 hajtásnövekedés kezdetéig vagy szüret után

 

Hatásmód:

A glifozát hatóanyagot a növény a klorofillt tartalmazó zöld részein keresztül veszi fel. A hatóanyag innen transzlokálódik a gyökerekbe, tarackokba, rizómákba. A hatástünetek 1-2 hét után jelentkeznek öregedésben, törpe növésben, levél és hajtásbarnulásban. A folyamat visszafordíthatatlan, az érintett növény elpusztul. Mivel a glifozát a növényben való mozgása folyamán a szaporító képletekbe is eljut így hatása az évelők esetében is a növény pusztulásához, vagy maradandó károsodásához vezet. Hatékonysága ennek megfelelően dózistól függően kiterjed mind az évelő, mind a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényekre.

Előírt növényvédelmi technológia:

Magról kelő gyomnövények esetében az engedélyokiratban meghatározott alacsonyabb dózisban kell alkalmazni. Magról kelő kétszikűek esetében azok 4-8 valódi leveles fenológiájában, magról kelő egyszikű gyomnövényeknél 3-5 leveles állapotban kell a kezelést elvégezni.

Évelő kétszikű, valamint évelő egyszikű gyomnövények esetében azok intenzív növekedési szakaszában kell a készítményt kijuttatni, azért hogy a hatóanyag a gyomnövény földalatti szaporító képleteibe is lejusson. Tarackbúza, fenyércirok, nád ellen kedvezőbb hatás érhető el ősszel, amikor a tápanyag áramlása a rizómák felé a legintenzívebb. Szulák-félék ellen a virágzás idején, mezei acat ellen annak tőlevélrózsás állapotában van a kezelés optimális időpontja.

A meteorológiai körülményeket figyelembe véve a glifozát hatóanyag 15-25°C között és magas páratartalom mellett a leghatékonyabb. A hatás kifejtéséhez fontos, hogy a kezelést követően 6 órán belül ne hulljon csapadék, és a hatóanyag maradéktalanul felszívódhasson a gyomnövényben.

A készítmény nem szelektív, a gyomnövényektől megvédendő kultúrnövényre nem kerülhet a hatóanyag, mert azt károsíthatja.

Felhasználható:

Tarlókezelésre évelő gyomnövények ellen tarlóhántás után azok 15-30 cm-es nagyságakor kell kijuttatni a készítményt. A tarlóművelést sekélyen kell végezni, oly módon, hogy a vegetatív szaporító képletek feldarabolódjanak, és ezáltal az alvó rügyek is kihajtsanak.

Szőlő- és gyümölcsültetvényekben: csemege- és borszőlő, almatermésű (alma, körte, birs, naspolya), csonthéjas (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin, kajszi, ringló, szilva) kultúrákban. Csak 3 évesnél idősebb telepítésekben, védőlemezzel felszerelt szórófejekkel, vagy egyéb speciális permetezés-technikával juttatható ki. A kezelést célszerű a hajtásnövekedés kezdetéig tavasszal, vagy a gyümölcsszüret után ősszel elvégezni. Amennyiben a gyomborítottság indokolja, a két időpont között is lehet kezelni, fokozott elővigyázatossággal. Az alkalmazás során ügyelni kell arra, hogy a permetlé a kultúrnövény zöld növényi részeire (hajtások, levelek) ne kerüljön, mert azokat maradandóan károsítja. A 3 évesnél fiatalabb, még nem elfásodott törzsű csemetéket szintén károsítja a hatóanyag.

 

TERMÉKEINK

FIGYELEM: A weboldalon szereplő információk tájékoztató jellegűek.
A termékek felhasználására a forgalomba hozatali engedélyben, illetve a címkén feltüntetett előírások az irányadók!
© 2022 www.agronauta.hu
KezdőlapRólunkTermékkatalógus 2022ImpresszumAdatkezelési szabályzatSzerzői jogok